Kandydat na dawcę krwi lub dawca krwi powinien:
w ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypić ok. 2 l płynów (woda mineralna, soki)
być wyspanym, wypoczętym
spożyć lekki posiłek (np. pieczywo, chuda wędlina, ser biały, dżem)
w miarę możliwości wyeliminować z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego takie jak: mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka i ciasta kremowe.
ograniczyć palenie papierosów
Być zdrowy, nie może posiadać objawów przeziębienia (np. katar, kaszel, opryszczka)
Nie pić alkoholu, również w dniu poprzedzającym oddanie krwi !!!
Kto nie może oddawać krwi ?
Osoby, które posiadające choroby:
- układu krążenia, np.: wady serca, niewydolność krążenia, choroba wieńcowa, znacznego stopnia miażdżyca, stan po zawale mięśnia sercowego, zaburzenia rytmu serca)
- układu nerwowego np. padaczka, choroby psychiczne, stan po udarze mózgu
- układu pokarmowego
- układu oddechowego, np. astma
- układu moczowo-płciowego i nerek
- układu immunologicznego
- układu endokrynnego, np.: cukrzyca, choroby tarczycy, choroby metaboliczne
- choroby krwi i układu krwiotwórczego
- choroby skóry np. łuszczyca, sclerodermia
- choroby układowe np. kolagenozy
- nowotwory złośliwe
